Op 24 januari van dit jaar bestond onze vereniging 20 jaar. We hebben dat toen na het sportuurtje met een kop koffie en een gebakje gememoreerd. In et verschiet lag toen nog een dagje uit. Terry en Chris, aanvankelijk bijgestaan door Wim, hebben de organisatie voortvarend ter hand genomen en zo konden we op woensdag 13 mei op weg gaan. De reis ging naar Schiedam. De meesten van ons gingen per metro. Daar aangekomen wandelden we gezellig babbelend in het prachtige voorjaarsweer naar Museummolen “De Nieuwe Palmboom”. De eigenaars wachtten ons daar al op. Zoals elke Nederlander de dag begint, begonnen ook wij. Namelijk eerst een heerlijke bak koffie of thee met een echt Schiedams koekje erbij. De molen is rustig gelegen aan het water en was gezellig ingericht. Ook buiten konden we aangenaam in het zonnetje ons kopje koffie drinken.
Zo rond een uur of half elf meerde er een boot aan. Iedereen werd uitgenodigd aan boord te gaan voor een rondvaart door de Schiedamse grachten. Een gezellige en interessante boottocht waarop de gids ons uitvoerige informatie gaf over wat er in vroeger tijden zo allemaal langs die grachten aan bedrijvigheid was te doen. Van oudsher waren er veel branderijen voor de moutwijnindustrie. In de 18e en 19e eeuw was de gedistilleerdindustrie in Schiedam op z’n hoogtepunt. Het stond internationaal op de kaart. Er waren honderden kleine en grote branderijen. Deze werden toen met kolen gestookt hetgeen te zien was aan de huizen. Vele waren door de neerslag van het roet sterk vervuild.
Naast de distilleerderijen waren er ook aanverwante industrieën zoals graanmolens en glasfabrieken. Op het hoogtepunt werkten er in deze industrieën 3500 Schiedammers.
Na 1910 zakte de jeneverindustrie in en bleef er slechts een klein aantal over. Langs de grachten varend krijg je een beeld hoe dat er in die periode heeft uitgezien.
Teruggekomen bij molen de Nieuwe Palmboom zeiden we de schipper en de gids vaarwel en wandelden we voor onze lunch naar proeflokaal ’t Sterretje. We werden nog even gehinderd door een openstaande brug maar de vrouw van Chris wist de juiste persoon te bellen die er voor zorgde dat de brug weer neerging en wij de voettocht konden voortzetten.
In het proeflokaal hebben we van een heerlijke lunch kunnen genieten en konden we nog even napraten wat we onderweg allemaal gezien en gehoord hadden.
Om om 13.30 uur bij de jeneverstokerij van Nolet te zijn gingen we al lopend op tijd weg bij ’t Sterretje.
Bij Nolet werden we alleszins op hartelijke wijze ontvangen. Een van de directeuren gaf daar een heel interessante voordracht over het ontstaan en reilen en zeilen heden ten dage van de jeneverstokerij Nolet. In een korte promotiefilm konden we dat nog eens prachtig waarnemen.
Daarna kregen we een uitgebreide rondleiding door de stokerij en zagen we hoe de jenever gebotteld werd en op de juiste plaats in het magazijn terecht kwam. Een zeer interessant gebeuren zo’n jeneverhandel.
Tot slot werden we daar verrast op een “nat” aandenken en werd ons een chocolade medaille omgehangen ter ere van het 20-jarig bestaan. Nadat we afscheid hadden genomen zijn we lopend en met de metro weer teruggegaan naar Capelle.
Het was inmiddels half zes geworden. Voor wie wilde stond er in het sportcafé een geweldig koud- en warmbuffet opgesteld. Daar begroetten we ook Wim van Wingerden met zijn vrouw Roos. Wim kon de tocht naar Schiedam helaas vanwege zijn hardnekkige hernia niet meemaken maar was gelukkig wel in staat naar het café te komen. Met velen van ons hebben we daar smakelijk gegeten en hebben we Marc die dat voor ons zo voortreffelijk had verzorgd nog even hartelijk bedankt.
Uiteraard hebben we Chris en Terry bedankt voor de organisatie van de dag en zo omstreeks 20.00 uur keerde iedereen huiswaarts. We kunnen terugkijken op een geslaagd, informatief en gezellig feest van het 20-jarig bestaan van Senioren Sport Capelle.